Charleswood great room

Midcentury Modern In Charleswood

One of the main goals of the design was to achieve a connection to the rest of the house. By opening up the wall, adding new windows, and utilizing the same materials on both levels (such as white reclaimed brick and harmonious wood tones), the new great room now feels like it’s part of the original 60’s architecture.

Opening up the interior wall helped to further connect the sunken great room to the upper dining room.

We designed and built a custom modern railing to have slender lines and visual openness, allowing natural light and views to pass between rooms.

Before And In-process

The living room was converted garage, poorly constructed and barely insulated.

It was a cavernous space that was visually and spatially disconnected from the rest of the otherwise beautiful and bright 1960’s modern home. The space was dark and depressing by both day and night, and the entry point consisted of a too-steep and too-narrow set of stairs.

Once initial demolition was complete, we discovered several mouldy and rotted areas that needed re-constructing.

We also framed a new structural bi-level floor that spanned the width of the room, allowing us to run proper heating ducts and add insulation where none had existed previously.

On the exterior, the grade needed addressing to prevent additional water damage in the future. We excavated along the grade beam and added a membrane to the foundation wall, added weeping tile and proper backfill, and adjusted the grade to slope away from the house.

Nature + Geometry

1960s homes are a huge architectural departure from previous decades. 1960’s designers always sought to bring nature indoors, often through large windows and natural textures.

We added three new windows with views into adjacent trees, which filter the afternoon sunlight.

The TV wall is clad in sustainably-harvested eucalyptus veneer, with a walnut stain finish. A black niche allows the TV to blend with its backdrop.

Monolithic + Textured

Midcentury residential design integrates interior fixed elements in bold monolithic forms. We applied this design principle in the two fireplaces and TV unit, which are devoid of any ornamentation or visual clutter.

Midcentury modernism also incorporates varied textures to add warmth and visual interest while maintaining a minimalistic form. (Adam hand-picked the reclaimed white brick, which had been salvaged from the building at 274 Garry st.)